Główne zasady i specyfika transportu chłodniczego

Wszystkie produkty spożywcze, które można dostać w sklepach, wymagają najpierw tego, żeby je do nich przewieźć. Niestety transport niektórych produktów jest bardziej skomplikowany niż pozostałych. Taka sytuacja zachodzi w przypadku towarów, które mają krótkotrwały okres przechowywania lub wymagają przewozu w specjalnych chłodniach. Dla tego typu przypadków niezbędne są pojazdy wyposażone w urządzenia, które są w stanie utrzymać jakość i świeżość produktów w trakcie transportu.

Cechy transportu chłodniczego

Transportem chłodniczym nazywa się transport produktów za pomocą specjalnego pojazdu, którego nadwozie stanowi chłodnię wraz z optymalną dla towaru temperaturą. Dzięki temu można transportować produkty na większe odległości

mięso na hakach w chłodni

Chłodnie mobilne posiadają wiele funkcji takich jak głębokie mrożenie, chłodzenie i ogrzewanie. Przewóz towarów w chłodni jest komfortowy i bezpieczny, niektóre z urządzeń posiadają wbudowaną funkcje zdalnego kontrolowania temperatury przewożonego ładunku dzięki wbudowanej nawigacji GPS i testach wykonywanych przed użyciem.

Ponadto, każdy samochód musi spełniać normy sanitarne i mieć specjalny dokument potwierdzający. Paszport sanitarny jest okazywany przy kontroli celnej i gwarantuje bezpieczeństwo poruszania się. Kierowcy pojazdów chłodniczych muszą także posiadać zaświadczenie lekarskie o przydatności do pracy, wykazywać się dużym doświadczeniem i wysokimi kwalifikacjami.

Jakie produkty wymagają transportu chłodniczego?

Wiele produktów wymaga przewozu w specjalnych pojazdach, jakimi są naczepy chłodnicze. Najczęściej w chłodniach przewozi się produkty mięsne i nabiał, ryby i owoce morza, owoce i warzywa, środki lecznicze i inne substancje chemiczne, alkohol, produkty i wyroby tytoniowe, wyroby cukiernicze i ich składniki oraz rośliny ozdobne i kwiaty. Każdy z tych towarów umieszcza się w chłodni zgodnie ze ścisłą instrukcją i przewozi w optymalnej temperaturze, która jest dostosowana dla każdego rodzaju towarów. Taka specyfika transportu ma wiele wymagań, które należy spełnić – w przeciwnym razie towar dotrze na miejsce uszkodzony, a klient będzie musiał zapłacić karę.